«

»

maj 26

Nu kan robotter bygge uden instrukser fra mennesker

Robot teknologiNår man snakker teknologi og opfindelser, så er det ofte at man høre noget om robotter. Der har været forsket på robot-teknologi i så mange år jeg kan huske det – og de bliver konstant bedre og bedre i takt med at teknologien tillader det.

Nu har amerikanske forskere fra det kendte Hardvard Univerisity opfundet nogle robotter som kan tænke og udfører opgaver lidt ligesom termitter gør det, og af samme grund har de formentlig givet dem navnet TERMES-robotter”.

Når termitter arbejder i naturen, så kan de selv finde ud af at bygge flere meter øje tuer med alt inklusiv – helt uden nogen form for byggeleder, arbejdstegninger eller andet. Det er udfra måden at disse dyr arbejder på, at forskerne har prøvet at udvikle nogle robotter, som arbejder efter samme princip.

TERMES-robotterne reagere på omgivelserne

Som du kan se i Youtube videoen som jeg har lagt ind længere ned i artiklen – så knokler robotterne løs med at bygge, uden at nogen giver dem instrukser om hvad de skal gøre.

De arbejder derimod ved hjælp af sensorer, samt nogle enkelte indkode kriterier – som fortæller dem om hvad der ville være smartest at gøre næste gang. Disse kriterier hjælper på ingen måde robotten, men fortæller den blot hvor det ville være mest naturligt at placere den næste klods ud fra de omgivelser den befinder sig i.

Ligesom termitter der dør – så er robotten heller ikke afhængig af en anden robot. Ved hjælp af sensorene, så kan robotten selv finde ud af hvad de andre robotter har lavet, og den vil dermed automatisk gå igang med det næste naturlige i byggeprojektet.

På sigt håber man at robotterne kan bruges i farlige områder

Når man ser videoen så kan man godt få det indtryk at det er lidt sødt og nuttet, og man gerne vil lege med dem. Men det er skam mere alvorligt end det – da forskerne på længere sigt håber at de kan hjælpe i farlige områder rundt om i verden, eller endda på fremmede planeter, hvis det skulle være muligt ude i fremtiden.

Dog siger forskerne bag projektet at det ikke er noget man skal forvente er muligt i den kommende tid. Han siger dog at der måske vil kunne komme robotter som vil kunne hjælpe i områder hvor der fx er oversvømmelse – hvor man vil kunne bruge dem til at lave dæmninger af sandsække.

Du kan se TERMES-robotterne i action i videoen herunder:

Kilde: http://videnskab.dk/teknologi/robotter-kan-bygge-uden-instrukser-fra-mennesker