«

»

maj 27

Har du lært af, ikke at holde tænderne sunde? Det har jeg!

Tandlæge rådJeg er desværre kommet i en alder hvor man hurtigt bliver straffet hvis ikke at man har plejet sine tænder ordentligt igennem tiden! Det har jeg måtte føle på den hårde måde, ved at måtte punge en masse penge op til div. tandlæger.

I den forbindelse tænkte jeg at jeg umuligt kan være den eneste, hvilket jeg er ret sikker på at jeg ikke er, efter at have læst flere artikler om emnet. Derfor satte jeg mig for at sammensætte denne lille artikel – som måske kan hjælpe dig med at holde dine tænder sunde, inden det er for sent!

Sådan holder du dine tænder sunde

At have sunde tænder kræver en lille smule viden omkring hvordan man bedst muligt plejer sine tænder, og en smule disciplin til at kunne gøre det hverdag.

Herunder har jeg samlet 10 tips og råd som vil hjælpe dig godt på vej til sundere tænder og et flot tandpasta smil.

  1. Tandhygiejne: er det vigtigste emne, hvis man vil have et flot smil. Børst dine tænder minimum to gange om dagen, og samtidig med brug tandtråd så du fjerner alle de misfarvede plak dannelser. Husk også at besøge din tandlæge til eftersyn og få renset tænderne professionelt fx en gang hver 6 måned.
  2. Mad & drikkevaner: Har du tendens til at drikke lidt for meget kaffe eller te på arbejdet? Eller er du pjattet med smoothies med farvede bær, cola eller andet med farvestoffer i – så bør du overveje at skære ned på forbruget, da det kan være med til at give misfarvede pigmenter på emaljen på dine tænder.  Afveksling er nøgleordet her, samt at børste sine tænder grundigt.
  3. Syreholdige madvarer: kan gå ind og angribe tandemaljen, og gøre den blød. Dette vil resultere i at du er mere modtagelige overfor huller og misfarvning.
  4. Drop cigaretterne: tænder er ikke vilde med røg, de blive gule i det, og tjæren vil sætte sig på emaljen og skade den. Ud over dette, er det heller ikke sundt for resten af din krop – så drop rygningen.
  5. Madvarer der kan give dig hvide tænder: Æbler, selleri og jordbær er b.la. frugter/grøntsager som menes at kunne gøre dine tænder mere hvide. Man kan sige at det er naturens egne tandbørster.
  6. Har du spist noget sødt, så lad vær og børst dine tænder lige efter. Det anbefales at vente minimum en halv time, ellers kan man risikere at skade emaljen.
  7. Køb en god tandpasta med flour, som du godt kan li’ – så du ikke giver dig selv en undskyldning for ikke at børste tænderne.
  8. Søg rundt på nettet efter mere viden omkring hvordan du vedligeholder dine tænder bedst muligt. Måske har du fx glemt den rette børsteteknik?
  9. Begræns indtagelse af sukker, da sukker giver dig huller i tænderne.
  10. Efter et stort måltid mad: skyld munden med vand, og tyg evt. tyggegummi uden sukker – da det kan rense tænderne.

Hvis du gerne vil vide endnu mere om at have sunde tænder, eller have gjort noget ved dine tænder – så kan jeg anbefale at klikke forbi GodtSmil.dk for mere viden og muligheder for behandling. (personlige erfaringer)